© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Ajankohtaista

John Nurmisen Säätiön käynnistämää Itämeripäivää juhlittiin sankoin joukoin ympäri Itämerta

Itämeripäivänä, elokuun viimeisenä torstaina 27.8. järjestettiin yli 100 tapahtumaa ja tehtiin yli 40 konkreettista tekoa Itämeren kunniaksi yli 150 kumppanitahon sekä lukuisten tempauksiin osallistuneiden kansalaisten toimesta. Päivän ohjelmaan mahtui muun muassa kulttuuria, inspiroivia puheenvuoroja, ympäristötekoja, Itämeren antimilla herkuttelua sekä muun muassa tärkeiden uinti- ja pelastustaitojen opettelua.

Aamu alkoi innostavilla puheenvuoroilla, karnevaaleilla ja merimuistoilla

Itämeripäivä avattiin Espan lavalla aamunavauksessa, jota seurasi paikan päällä kymmenet innokkaat Itämeri-ystävät, tapahtuman verkkolähetystä katsottiin lähes 1000 kertaa. Tapahtuman juonsi Baba Lybeck, ja mukana keskustelussa olivat muun muassa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, presidentti Tarja Halonen, toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt John Nurmisen Säätiöstä, kirjailija Juha Hurme, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sekä joukko huippuasiantuntijoita tieteen ja kulttuurin parista.

”Helsingissä jokainen päivä on Itämeripäivä. Helsinki tulee tekemään kaikkensa Itämeren puolesta rakentamalla ratkaisuja yhdessä eri tahojen kanssa” totesi Jan Vapaavuori tilaisuuden avauspuheenvuorossa.

”Olemme oikealla tiellä Itämeren suojelussa, ei pidä vain kyllästyä”, kiteytti presidentti Tarja Halonen puheenvuorossaan. Kuva: Ilkka Vuorinen

Aamunavauksen jälkeen päivä jatkui lukuisien kumppanien järjestämien tapahtumien sekä eri organisaatioiden ja kansalaisten omien Itämeri-tekojen merkeissä. Muistojen meri -näyttelyn avajaisissa Citycenterissä oli päivän aikana vilinää. Ohikulkijat ja kutsuvieraat kävivät tutustumassa suomalaisten lähettämistä tarinoista, muistoista ja valokuvista koostettuun monimediaiseen installaatioon. Muistojen meri -näyttely on avoinna Citycenterissä 20.9. saakka.

Helsingin kaupungin, Itämerihaasteen ja kumppanien kanssa järjestettyjä Itämeripäivän karnevaaleja seurattiin Helsinki-kanavan livelähetyksen kautta. Kuva: Ilkka Vuorinen

Vantaalla yhdessä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto SUH:in kanssa järjestetyssä Kuusijärven Pulahdus -perhetapahtumassa isommat ja pienemmät pulahtajat tavoittelivat suurimman Parvipulahduksen titteliä osana ympäri Suomea klo 18 järjestettyä Itämeripäivän Pulahdus-tempausta. Kuusijärvellä tutustuttiin myös avovesiuinnin saloihin Uimalla yli ry:n opastuksella ja päästiin Aurajoen Tarzanin Pulahdus-pellekouluun.

Vantaalla tavoiteltiin suurimman Parvipulahduksen titteliä. Kuva: Ilkka Vuorinen

Roskien keruuta, sukelluksia ja keskustelutilaisuuksia järjestettiin ympäri Suomea

Itämeripäivää vietettiin tänä vuonna lähes koko Suomen rannikon pituudelta Haminasta aina Siikalatvaan asti. Pulahduksella ja lukuisilla muilla tempauksilla Itämeripäivä tuotiin myös sisävesien äärelle, laskevathan esimerkiksi Tammerkoskenkin kuohut lopulta Itämereen.

Turussa haastettiin syömään kestävää kalaruokaa, keskusteltiin Itämeri-teemoista Eurooppa-foorumissa, kuunneltiin jazzia ja sukellettiin Aurajoen pohjaa siivoamaan. Tampereen Postimuseossa kirjoitettiin kirjeitä Itämerelle, Haminan kaupunginmuseossa matkattiin Pikku Särjen maailmaan, Siikalatvassa pulahdettiin ruo’onniittotalkoiden jälkeen, Kotkassa kokoonnuttiin Itämerikylään ja Maretariumissa kuultiin asiaa ankeriaasta. Itämeripäivänä järjestettiin myös upeita virtuaalitapahtumia, joista osa on edelleen nähtävillä Itämeripäivän verkkosivuilla.

Itämeripäivänä julistettiin rakkautta herkälle lähimerellemme myös teoin. Juhlapäivänä mm. tarjoiltiin satoja tuhansia kala-annoksia ympäri Suomea, kannustettiin roskienkeruuseen erilaisten haasteiden ja kilpailujen avulla, nautittiin sukeltajien ottamista upeista vedenalaisista kuvista ja CityTorppari-taideyhteisön teoksista. Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistutti meremme tärkeydestä ja kannusti Itämeren suojeluun Twitter-tilillään.

Sanomatalon Mediatorilta koko Itämeren juhlaksi

Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä ja koordinoima teemapäivä, joka lanseerattiin viime vuonna Sanomatalon Mediatorilla. Tuolloin tavoitteeksi asetettiin kasvattaa päivästä koko kansan juhla ja kutsua mukaan paitsi Suomen kuntia, kaupunkeja, yrityksiä, yhdistyksiä, organisaatioita ja kansalaisia, myös muita Itämeren maita.

Venäjällä Itämeripäivää vietettiin mm. ruoka- ja merifestivaalien parissa.

Vuonna 2020 mukaan saatiinkin kotimaisten kaupunkien, organisaatioiden, järjestöjen ja kansalaisten lisäksi myös kaupunkeja muista maista Itämeren rannoilta. Tukholmassa tutustuttiin veden kulkuun jätevesilaitoksissa, ihmeteltiin Itämeren eliöitä ja pulahdettiin joukolla Itämeren kunniaksi. Tallinnassa tutustuttiin eestiksi käännettyyn YLE:n alun perin julkaisemaan Itämeri-ystävälliseen reseptikoneeseen, siivottiin rantoja ja luettiin satuja. Venäjällä järjestettiin mm. Itämeren laajuiset ruokafestivaalit ja purjehdittiin Itämeripäivän regatassa.

Kuulimme myös Tukholman pormestari Anna König Jelmyrin,  Ruotsin ympäristö -ja ilmastoministeri, varapääministeri Isabella Lövinin ja Tallinnan pormestari Mihhail Kõlvartin lämpimät terveiset naapurimaista. Tervehdykset ovat katsottavissa John Nurmisen Säätiön YouTube-kanavalla.

Ensi vuonna Itämeripäivää juhlitaan jälleen elokuun viimeisenä torstaina 26.8.2021 entistä laajemmin, laita päivä kalenteriisi jo nyt!

www.itämeripäivä.fi www.östersjödagen.fi www.balticseaday.fi
#itämeripäivä #östersjödagen #balticseaday

Itämeripäivä

John Nurmisen Säätiö lanseerasi Itämeripäivän 29.8.2019. Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Itämeripäivää vietetään elokuun viimeisenä torstaina (vuonna 2020 elokuun 27. päivänä) tapahtumien, tempausten ja koulutuksen parissa.