© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Ajankohtaista

Itämeripäivä tavoittelee ennätystä: elokuussa tarjotaan neljännesmiljoona kala-ateriaa

John Nurmisen Säätiön lanseeraama, aina elokuun viimeisenä torstaina vietettävä Itämeripäivä juhlistaa Itämeren rikasta kulttuuriperintöä ja luontoa. Mukana on jo yli 100 tahoa ja toimijaa, ja myös Tallinnassa, Pietarissa ja Tukholmassa osallistutaan päivän viettoon. Helpoin tapa osallistua päivään on syömällä Itämeri-ystävällistä ruokaa.

Tänä vuonna 27.8. vietettävä Itämeripäivä tarjoaa monia konkreettisia tapoja osallistua juhlintaan ympäri Suomea. John Nurmisen Säätiö on kutsunut mukaan kaupungit, koulut, tutkimuslaitokset, yliopistot, yritykset, sukeltajat, ravintolat ja suurkeittiöt, säätiöt, mediat sekä kulttuurikentän toimijat, kuten museot, kirjastot ja musiikintekijät. Suuri yleisö kutsutaan mukaan erilaisilla kampanjoilla ja tapahtumilla.

Itämeripäivän moninaiset teot ja tapahtumat järjestää laaja kumppanijoukko ympäri Suomen. Kaupungeista mukana Itämeripäivän juhlinnassa ovat jo muun muassa, Espoo, Helsinki, Kotka, Lahti, Pori, Rauma, Turku, Vaasa ja Vantaa. Myös Tukholman Skansenilla sijaitseva Baltic Sea Science Center, Tallinnan kaupunki ja Pietarin kansainvälinen Ladoga Fest ovat mukana.

”Itämeripäivä nostaa kotimeremme esiin myönteisessä hengessä, kansainvälisestikin. Olemme saaneet valtavasti innostunutta palautetta päivän viimevuotisesta lanseerauksesta asti. Jatkossa oleellista on yhdessä tekeminen – päivän idea on osallistaa ja kutsua kaikki mukaan”, kuvaa John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt.

Itämeripäivän osallistujien yhteisissä työpajoissa on ideoitu myös neljä juhlapäivän pääkampanjaa. Itämerimenu innostaa tarjoamaan ravintoloissa ja kotikeittiöissä Itämeri-ystävällisiä annoksia, Pulahdus kannustaa kaikkia pulahtamaan vapaalla tyylillä omaan lähiveteen, Käytä särkeä vie kulttuurin, taiteen ja tieteen pariin ja Muistojen meri kokoaa mieleenpainuvimmat Itämeri-muistot.

Itämeripäivänä tarjolla kalaa fisuburgereista silakkapihveihin

Päivän tavoitteena on, että satokausikasviksista ja kestävästi kalastetusta luonnonkalasta koostuva Itämerimenu valtaa Itämeripäivänä päiväkodit, palvelutalot, armeijan, henkilöstöravintolat, ruokaravintolat ja kotikeittiöt. Tällä hetkellä kala-aterioita suunnitellaan tarjottavaksi noin 250 000 ihmiselle.

Muun muassa Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio (TSYK) on haastanut kaikki Suomen koulut mukaan toteuttamaan Itämerimenua, ja Arkea valmistautuu tarjoamaan 25 000 silakka-ateriaa Turun alueen kouluihin. Palvelukeskus Helsinki tarjoaa Itämeripäivänä toimipaikoissaan yhteensä 75 000 helsinkiläiselle Itämeri-ystävällisen fisupihvin. Puolustusvoimien Leijona Catering osallistuu Itämerimenu-tempaukseen 77 000 annoksella ja Espoo Catering tarjoaa toimipaikoissaan noin 60 000 kala-ateriaa. Myös Martat ovat mukana Itämeripäivässä tarjoamalla kaikkien vapaaseen käyttöön Itämerimenuun sopivia reseptivinkkejä.

Yli sata tahoa mukana

Kaikki Itämeripäivän tapahtumat ja teot kootaan itämeripäivä.fi-verkkosivustolle. Tarjolla on luontoon ja kulttuuriin liittyviä tapahtumia, kilpailuja, tekoja ja tempauksia, rauhallisesta satuhetkestä pellehyppynäytöksiin. Ohjelmatarjontaa on kaiken ikäisille ja myös lapsiperheet on huomioitu päivän vietossa. Vaikka Itämeripäivälle on suunnitteilla useita tapahtumia, ne toteutetaan ainoastaan, jos viranomaiset arvioivat koronaepidemiatilanteen turvalliseksi. Tarvittaessa päivä voidaan toteuttaa myös kokonaan verkossa ja sosiaalisessa mediassa kokemuksia ja elämyksiä jakaen.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto jakaa Itämeripäivänä turvallisuusvinkkejä ja -oppeja vesistöjen äärelle. Suomen Majakkaseuran talkoolaiset ovat ilmoittautuneet mukaan pulahtamaan Itämeripäivänä Märketin ja Gustavsvärnin majakoilla. Sukeltajaliiton jäsenet tuottavat Sukeltajan Itämeri -aiheisen kuvasarjan Itämeripäivän sivuille ja näyttelyksi. Myös Metsähallitus on käynnistänyt #55kuvaaitämerestä -kampanjan Instagramissa. Kansallismuseossa vietetään päivää meriarkeologina.

Itämeripäivän eSärki – virtuaalinen pääsylippu kulttuurin äärelle – johdattaa kuuntelemaan itämeripäivä.fi -sivustolle Pikku särjen suurta seikkailua. Sadun lukijana kuullaan Avarasta Luonnostakin tuttu -kertojaääni Jarmo Heikkinen. Itämeripäivä tarjoaa lapsille myös erilaisia tapahtumia: Vantaalla voi esimerkiksi ihastella Sammakkolammikko-tanssisatua sekä askarrella sammakkonaamiota tai supersärkiä. Kalatalouden Keskusliitto järjestää puolestaan kaikille Suomen koululaisille Koululuokkien Kalabongauskisan.

Turussa siivotaan Aurajoki sukeltaen ja nautitaan jazzista meren rannalla

Turun kaupunki ja alueen toimijat ovat aktivoituneet mukaan Itämeripäivän rakentamiseen jo lanseerausvuonna 2019. Turussa järjestettäviä Itämeripäivän toimia ja aktiviteetteja koordinoidaan Turun Itämerihaasteen vetämänä. Turussa voi muun muassa osallistua luovan kirjoittamisen työpajaan, tutustua Itämeren historiaan Turun linnassa sekä osallistua Itämeri-aiheisiin paneelikeskusteluihin, päivällä Eurooppa–foorumissa ja illalla Forum Marinumissa. Pidä Saaristo Siistinä haastaa kaikki rantojen siivoukseen Siisti Biitsi -kampanjan puitteissa ja Förin lähettyvillä siivotaan Aurajokea sukeltaen. Illalla turkulaiset pääsevät nauttimaan Archipelago Sea Jazzin konsertista huoltoalus M/S Roopen kannella.

Itämeripäivä 27.8.2020

www.itämeripäivä.fi www.östersjödagen.fi www.balticseaday.fi
#itämeripäivä #östersjödagen #balticseaday

Lisätietoja:

Annamari Arrakoski-Engardt, FT
Toimitusjohtaja, John Nurmisen Säätiö
+358 (0)400 477 878
annamari.arrakoski-engardt (at) jnfoundation.fi

Tuula Putkinen
Viestintäjohtaja, John Nurmisen Säätiö
+358 (0)400 907 809
tuula.putkinen (at) jnfoundation.fi

Itämeripäivä
John Nurmisen Säätiö lanseerasi Itämeripäivän 29.8.2019. Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Itämeripäivää vietetään elokuun viimeisenä torstaina (vuonna 2020 elokuun 27. päivänä) tapahtumien, tempausten ja koulutuksen parissa.

John Nurmisen Säätiö – Itämeren suojelua ja kulttuuritekoja
Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön tavoite on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiö on kulttuuriteoistaan palkittu tiedon välittäjä ja merellisen sisällön tuottaja. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa konkreettisilla, mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä vähentävillä toimilla. Työtä ohjaavat mitattavat tulokset ja vaikuttavuus. www.johnnurmisensaatio.fi