© John Nurminens Stiftelse
© John Nurmisen Säätiö

Aktuellt

Östersjödagen, som lanserats av John Nurminens stiftelse, siktar på att sätta rekord: i augusti serveras en kvarts miljon fiskmåltider

Östersjödagen, som John Nurminens Stiftelse lanserat och som alltid firas den sista torsdagen i augusti, firar Östersjöns rika kulturarv och natur. I arrangemangen deltar över hundra instanser och aktörer. Evenemang kommer att ordnas också i Tallinn, S:t Petersburg och Stockholm. Det enklaste sättet att delta i dagen är att äta Östersjövänlig mat.

Östersjödagen, som i år firas den 27 augusti, erbjuder många konkreta sätt att delta i firandet runt om i Finland. John Nurminens Stiftelse har bjudit in städer, skolor, forskningsinstitut, universitet, företag, dykare, restauranger och storkök, stiftelser och medier, tillsammans med aktörer i kulturområdet, såsom museer, bibliotek och musikskapare. Allmänheten är inbjuden att delta med olika kampanjer och evenemang.

Östersjödagens många gärningar och evenemang ordnas av en stor grupp partner runt om i Finland. Av städerna har bland annat Esbo, Helsingfors, Kotka, Lahtis, Björneborg, Raumo, Åbo, Vasa och Vanda redan meddelat att de deltar i firandet av Östersjödagen. Även Baltic Sea Science Center på Skansen i Stockholm, Tallinns stad och det internationella evenemanget Ladoga Fest i S:t Petersburg medverkar.

”Östersjödagen lyfter fram vårt hemhav på ett positivt sätt även internationellt. Vi har fått massor med entusiastisk respons ända sedan dagen lanserades i fjol. I fortsättningen är det viktigt att arbeta tillsammans – idén med dagen är att engagera och bjuda in alla”, säger Annamari Arrakoski-Engardt, verkställande direktör för John Nurminens Stiftelse.

För de medverkande i Östersjödagen har ordnats gemensamma verkstäder. I dem har också fyra huvudkampanjer utvecklats för festdagen. Östersjömenyn inspirerar restauranger och hemköken att servera Östersjövänliga rätter, Doppet uppmuntrar alla att ta ett dopp i fri stil i ett närliggande vattendrag, eMörten visar vägen till kultur, konst och vetenskap, och Minnenas hav samlar in oförglömliga Östersjöminnen.

På Östersjödagen serveras fisk – från fiskburgare till strömmingsbiffar

Ett av målen för Östersjödagen är att daghem, servicehus, militära förläggningar, personalrestauranger, restauranger och hemkök bjuder på Östersjömenyer, som lagats på säsongens grönsaker och hållbart fiskad naturfisk. Enligt de aktuella planerna ska cirka 250 000 personer serveras fiskmåltider på Östersjödagen.

Bland annat Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio (TSYK) har utmanat alla skolor i Finland att delta i Östersjömenyn, och företaget Arkea, som bland annat levererar bespisningtsjänster, förbereder sig på att servera 25 000 strömmingsmåltider till skolor i Åboregionen. Helsingfors stads servicecenter bjuder totalt 75 000 helsingforsare på Östersjövänliga fiskbiffar på sina verksamhetsställen på Östersjödagen. Försvarsmaktens Leijona Catering deltar i Östersjömenyjippot med 77 000 måltider och Esbo Catering serverar cirka 60 000 fiskmåltider på sina verksamhetsställen. Även Marthorna deltar i Östersjödagen genom att erbjuda recepttips till Östersjömenyn som alla får fritt använda.

Fler än hundra aktörer deltar

Alla evenemang och gärningar på Östersjödagen samlas på webbplatsen östersjödagen.fi. På programmet står evenemang, tävlingar, gärningar och jippon med anknytning till natur och kultur – allt från lugna sagostunder till clownhoppföreställningar. Det finns program för alla åldrar, och även barnfamiljer har beaktats i firandet. Även om många evenemang planeras för Östersjödagen, kommer de att genomföras endast om myndigheterna anser att coronaepidemiläget är säkert. Vid behov kan Östersjödagen också genomföras helt på nätet och i de sociala medierna, där deltagarna delar upplevelser och erfarenheter.

På Östersjödagen ger Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund rf (FSL) säkerhetstips som är viktiga att hålla i minnet när man befinner sig nära vatten. Frivilliga från Fyrsällskapet har meddelat att de deltar i Doppet genom att bada vid Märkets och Gustavsvärns fyrar på Östersjön. Dykarförbundets medlemmar tar fram en bildserie om Östersjön i dykarens perspektiv. Bilderna läggs ut på Östersjödagens webbplats och sammanställs till en utställning. Forststyrelsen har inlett fotokampanjen #55kuvaaitämerestä om Östersjön på Instagram. På Nationalmuseet ordnas En dag som havsarkeolog.

eMörten – den virtuella inträdesbiljetten till kulturen – visar vägen till webbplatsen östersjödagen.fi, där besökarna får lyssna på berättelsen om den lilla mörtens stora äventyr. Sagan berättas på finska av Jarmo Heikkinen, bland annat bekant från tv-programmet Avara Luonto. Östersjödagen bjuder på många evenemang för barn. I Vanda får barnen uppleva danssagan Sammakkolammikko (Groddammen) och pyssla grodmasker eller supermörtar. Centralförbundet för Fiskerihushållning ordnar en fiskskådningstävling för alla skolelever i Finland.

I Åbo städar dykare upp Aura å och åboborna njuter av jazz på havsstranden

Åbo stad och aktörer i regionen deltog aktivt i arrangemangen för Östersjödagen redan under lanseringsåret 2019. Östersjödagens gärningar och aktiviteter i Åbo samordnas av Östersjöutmaningen. I Åbo kan man bland annat delta i en verkstad i kreativt skrivande, fördjupa sig i Östersjöns historia på Åbo

slott och delta i paneldiskussioner med Östersjön som tema som ordnas på dagen på Europaforum och på kvällen på Forum Marinum. Håll Skärgården Ren utmanar alla att delta i talko för att städa upp stränderna i kampanjen Snygg Beach, och i närheten av Föri städar dykare upp Aura å. På kvällen får åboborna njuta av en konsert på Archipelago Sea Jazz-festivalen. Konserten ordnas på däcket ombord på servicefartyget m/s Roope.

Östersjödagen 27.8.2020

www.itämeripäivä.fi www.östersjödagen.fi www.balticseaday.fi
#itämeripäivä #östersjödagen #balticseaday

Mer information:

Annamari Arrakoski-Engardt, FD
Verkställande direktör, John Nurminens Stiftelse
+358 (0)400 477 878
annamari.arrakoski-engardt (at) jnfoundation.fi

Tuula Putkinen
Kommunikationsdirektör, John Nurminens Stiftelse
+358 (0)400 907 809
tuula.putkinen (at) jnfoundation.fi

Östersjödagen
John Nurminens stiftelse lanserade Östersjödagen 29.8.2019. Östersjödagen firas varje år den sista torsdagen i augusti med olika evenemang och jippon. Målet med temadagen är att lyfta fram viktiga teman som handlar om havet och att inspirera till konkreta åtgärder för Östersjöns bästa. Dagen firar havets mångfald och omätbara värde. Vid sidan av firandet är målet att öka kunskaperna om havets natur, kultur och historia. Östersjödagen firas den sista torsdagen i augusti (år 2020 den 27 augusti) med evenemang, jippon och utbildningar.

John Nurminens Stiftelse – skydd av Östersjön och kulturgärningar
Syftet för John Nurminens Stiftelse, som grundades 1992, är att rädda Östersjön och dess kulturarv för kommande generationer. Stiftelsen som har belönats för sina kulturgärningar står för kunskapsförmedling och havsrelaterad information. I stiftelsens Ett Rent Östersjön-projekt förbättras Östersjöns tillstånd genom konkreta åtgärder som minskar såväl belastningen på havet som miljöriskerna. Arbetet styrs med hjälp av mätbara resultat och effektivitet. www.johnnurmisensaatio.fi

#östersjödagen